Navigace

Obsah

MĚSTSKÁ ČÁST JE O KROK BLÍŽ PŘIDĚLENÍ VLAJKY A ZNAKU

Typ: Tisková zpráva | Novinky
V pondělí 18. 12. bude zastupitelstvo schvalovat návrh znaku a vlajky Zbraslavi.

V roce 2009 se ukázalo, že Zbraslav nemá oficiální znak, který patří spolu s vlajkou k základním obecním symbolům. Letos jsme zjistili, že schvalovací proces nebyl nikdy dokončen ani u vlajky. Stávající symboly byly po více než dvacet let používány neoficiálně. Zastupitelstvo městské části se rozhodlo podniknout kroky, jejichž cílem je oficiální přidělení městských symbolů. Je to proces poměrně složitý a v jeho samém závěru je odborné posouzení předloženého návrhu Podvýborem pro heraldiku a vexilologii, který je poradním orgánem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. O udělení obecních symbolů rozhoduje předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Návrh podaný do schvalovacího procesu koncem roku 2015 nám byl s odborným posouzením vrácen k dopracování. Navázali jsme spolupráci se společností Alerion, s.r.o., která se zabývá návrhy a výrobou obecních symbolů. Navržený znak byl konzultován s dalšími odborníky na heraldiku a grafičkou Mgr. A. Boženou Osvaldovou. Díky tomu se podařilo najít variantu, která respektuje historickou tradici i vizuální a designovou čistotu. V případě vlajky bylo městské části navrženo, aby zvolila variantu s tlapatým křížem. Jelikož naše městská část uplynulých šestadvacet let používala variantu bez kříže, rozhodli jsme se kvůli zachování tradice předložit ke schválení i tuto původní verzi.

Vytvořeno: 11. 12. 2017
Poslední aktualizace: 18. 12. 2017 07:59
Autor: Martin Joachymstál

rozšířené vyhledávání ...